Trouwen in een unieke smoking is de trend van 2018. Niets komt chiquer en tijdlozer over dan een luxueuze smoking op maat in de klassieke kleuren wit, zwart of blauw. The roaring 20’s, the Great Gatsby en het black tie thema zijn enkele populaire thema’s waarin dit type smokings nog altijd de hoofdrol spelen. De trend van 2018 is echter om je smokingjasje te voorzien van een ‘unieke stof’ met een uniek patroon en/of kleur. Je moet hierbij denken aan luxueuze zilverkleurige stoffen, stoffen met unieke patronen en zelfs stoffen waarin diamant is verwerkt.  In dit artikel geven we je enkele tips & tricks om je smokingoutfit tot in de details af te maken.

” Trouwen in een unieke smoking is dé trend van 2018. “

Ben je van plan om in een smoking te gaan trouwen? Het kan namelijk ontzettend stijlvol zijn om dit te doen! Wij raden je het in ieder geval zeker aan! Een smoking heeft namelijk het voordeel dat je altijd feestelijk gekleed bent op je grote dag. Daarnaast is het zeer onderscheidend omdat er weinig gelegenheden zijn in Nederland om een tuxedo aan te trekken. Hierdoor krijgt jullie huwelijksdag gegarandeerd een speciale feestelijke sfeer. Het kan daarnaast geweldig zijn wanneer jullie (dag)gasten ervoor kiezen om mee te doen en ook een smoking te dragen. Hierdoor krijg je een mooi geheel op de meest bijzondere dag van jullie leven. Moet je je voorstellen hoe jouw weddingpics eruit zullen zien?

Dresscodes

Jullie zouden als bruidspaar aan jullie gasten kunnen vragen om de dresscode ‘black tie’ te hanteren (vrouwen in galajurken en mannen in smoking). Helaas kun je hiermee de gasten wel op kosten jagen. Veel mannen hebben namelijk geen smoking in de kast hangen en moeten deze vervolgens speciaal voor de bruiloft aanschaffen of huren. Een goed alternatief kan zijn om de mannelijke gasten te vragen om in hun meest donkere (antracietgrijs, zwart of nacht blauw) (maat)pak te komen met in ieder geval een bijpassende donkere schoen, een wit overhemd en een strik. Naast het black tie thema zijn The great Gatsby, the roaring 20’s en James Bond ook veelgebruikte thema’s waarin smokings de hoofdrol spelen.

Draag altijd lakschoenen onder je smoking

Lakschoenen zijn uitsluitend bedoeld om te dragen onder gelegenheidskleding. Wanneer je bijvoorbeeld een smoking gaat kopen hoort hier een lakschoen bij gedragen te worden. De lakschoen is glanzend en dit komt terug op de revers (kraag) van het colbert en eventueel als gallon op de pantalon (dit is een zwarte bies die ook glanst en aan de zijkant van de pantalon naar beneden loopt). Deze is namelijk bij een smoking altijd van satijn of zijde gemaakt. Satijn en/of zijde is een glanzend materiaal wat de smoking feestelijk maakt en luxueus laat ogen. Wat belangrijk is om te weten is dat een lakschoen (wanneer je deze terug opbergt in de schoenendoos) nooit tegen elkaar aan mag liggen. Doordat het lak elkaar raakt en deze vervolgens uitdroogt, komt deze aan elkaar vast te zitten. Wanneer je vervolgens de schoenen weer wilt gebruiken trek je de lak vervolgens kapot en hier kan je flinke beschadigingen van krijgen. Berg je lakschoen daarom altijd op in een stoffenzak (niet bij elkaar) of leg er papier tussen wanneer je deze in de doos opbergt.

It’s all about the details

Er zijn een aantal details aanwezig op een smoking die je niet terugziet op een normaal trouwpak. Hierbij moet je denken aan de revers die in satijn of zijde gemaakt worden maar ook de paspelzakken (zie foto) zijn van satijn of zijde gemaakt. Het is een mooi detail op een smoking die het pak feestelijk maakt. Verder kun je ervoor kiezen om een smoking tweedelig of driedelig te dragen. Een tweedelige (pantalon + jasje) smoking zie je veel vaker omdat het minder warm is voor het feest s’ avonds. Helaas is het wel minder onderscheidend, omdat alle gasten waarschijnlijk ook in een tweedelig kostuum komen. Een driedelige smoking zie je niet vaak maar behoort zeker tot de mogelijkheden. Het voordeel van een driedelige smoking is dat je de buik (wanneer je deze hebt) kunt verhullen. Er zijn ook andere manieren om dit te doen.  Dit leggen we je verder uit bij het onderwerp cumberband. Het gilet (vest) voor een smoking is in velen varianten verkrijgbaar, maar de meest voorkomende is degene met de ronde hals. Dit gilet heeft dezelfde functie als een cumberband en ziet er meer gekleed uit. Vaak wordt dit gilet in het zwart gekozen, omdat deze kleur het meest afkleedt. Een ander mooi detail op de smoking is dat de smoking sluit met een enkele sluitknoop aan de voorkant van de jas. Bij Rietbergh maken we de sluiting van de smoking met een dubbele sluitknoop. Dit zorgt ervoor dat de beide panden gelijk aan elkaar liggen en dit zorgt voor een elegante look. Wanneer je dit niet prefereert is het uiteraard ook mogelijk om de smoking ‘normaal’ te sluiten, zoals een colbert ook gesloten wordt. Een smoking kan worden uitgevoerd met een enkele- of een dubbele achtersplit. Een dubbele split is meer chique en een enkele split heeft een vlotte uitstraling. De knopen op een smoking jas zijn vaak gestoffeerd. De gestoffeerde knoop is in dit geval ook glanzend omdat dit meer in de lijn ligt van de revers en de zakken van het colbert. De pantalon van een smoking kan worden voorzien van een bies of band (satijn of zijden) die een officiële look geeft. Deze look wordt de laatste jaren minder gekozen, omdat iets te traditioneel is. De nieuwe generatie prefereert vaak een moderne look als het gaat om de pantalon. Verder wordt een pantalon gemaakt zonder sluitknoop, maar in plaats daarvan worden er twee gespen gebruikt om de pantalon te sluiten. Aangezien er bij een smoking geen riem wordt gedragen, is het niet mooi om tegen een knoop aan te kijken. Deze sluitwijze hanteren we inmiddels ook vaak bij pakken die met bretels en zonder riem gedragen worden. De achterzakken worden wel vaak gewoon uitgevoerd met knoopjes omdat het netter staat, aangezien ze dicht blijven zitten. Dit is overigens natuurlijk allemaal de keus van de klant. Bij Rietbergh ben je in staat precies dat te laten maken wat je zelf wil.

“Laat je inspireren door films als ‘The Great Gatsby’ en ‘James Bond’ voor het creëren  van de perfecte look!”

Black tie

Bij black tie wordt er verwacht dat je in een smoking verschijnt op de gelegenheid. Wanneer je in je trouwkaart mensen vraagt om in black tie te komen dan dienen vrouwen in een lange galajurk te komen en mannen in een smoking met wit overhemd en een strik. Bij black tie hoort tevens een lakschoen en dit zorgt ervoor dat het feestelijk is. De mannen hebben het qua keuze bij black tie niet moeilijk, omdat het eigenlijk altijd een donkerblauwe- of zwarte smoking is wat men moet dragen. Desalniettemin kunnen wij ons voorstellen dat je het leuk vindt om het net een beetje anders te doen. Wij hebben sinds onze oprichting in 2006 al heel veel verschillende type smokings mogen maken. Hieronder vind je een overzicht van (een aantal) smokings die we hebben mogen maken voor onze klanten. Het leuke van een aparte smoking is, is dat deze uniek is maar ook altijd aanvoelt als een ander pak dan hetgeen je wellicht al hebt. Voor veel mannen kan dit een reden zijn om te kiezen voor een smoking op de dag omdat deze dag een ander gevoel moet geven als een willekeurig andere dag waarop je een pak aantrekt.

The great Gatsby / The roaring 20’s thema

The Great Gatsby thema, vernoemd naar de gelijknamige roman van F. Scott Fitzgerald en meerdere malen verfilmd met onder andere Robert Redford en Leonardo Dicaprio in de hoofdrol, is al jaren een populair thema onder bruidsparen. The Roaring 20’s en The Great Gatsby zijn vrijwel identieke thema’s die zoals de naam al zegt de jaren twintig weerspiegelen. Mooie smokings, classy galajurken en zelfs bolhoeden en parelkettingen zorgen voor een klassieke- maar tijdloze sfeer op je bruiloft. Om inspiratie te halen wat er zoal gedragen dient te worden raden we je aan om de films te bekijken of als je minder tijd hebt om afbeeldingen/screenshots te Googlen van de film. Uiteraard kunnen onze tailors jullie perfect adviseren.

James Bond thema

Het James Bond thema is de laatste jaren flink in opmars. De box office krakers van James Bond zorgen steevast voor uitverkochte zalen en uitverkochte smokings. Naar verluid zorgt elke film weer een totale leegverkoop van de kleding die James Bond in de films draagt. Ook bruidsparen worden enthousiast van James Bond en komen dan ook steeds vaker met het James Bond thema aanzetten. De blauwe smoking met birdseye stof en zwarte satijnen shawlkraag van Daniel Craig in Casino Royale is nu al een klassieker te noemen. Bij Rietbergh hebben we deze dan ook al vele malen mogen maken. De stoffen die James Bond draagt in zijn films bieden wij bij Rietbergh namelijk ook aan. Zodoende kunnen wij precies zorgen voor de James Bond look waar men naar op zoek is.  Of het nu de donkerblauwe smoking met shawlkraag is of de witte smoking met zijden peak lapel, alles is bij ons mogelijk op James Bond vlak. Huur op je trouwdag een Aston Martin en het plaatje is compleet en perfect.

Smoking naar eigen stijl

Maak je smoking volledig in je eigen stijl en kijk vooral naar wat goed bij jou en de dag past. Het is heel erg leuk om een smoking net een beetje anders dan anders te doen wanneer dit bij je past. Dus ontwerp jouw perfecte smoking maar alvast in gedachten of kijk op internet of Pinterest naar mooie voorbeelden. Wij staan overigens altijd voor je klaar om je te voorzien van de juiste informatie en om te helpen bij het uitzoeken van de juiste stof voor jouw smoking op maat.

Zelfstrikker VS voorgestrikte strik

Wanneer je een smoking draagt kan het mooi zijn om op de dag een zelfstrikker te dragen. Met een ‘zelfstrikker’ bedoelen wij een strik die je zelf moet strikken en die niet al voorgestrikt is. Het vergt misschien wat oefening, maar wij kunnen je hierbij helpen en van de juiste informatie voorzien hoe je dit voor elkaar krijgt. Voorgestrikte strikken zijn minder ‘pro’ maar wel heel eenvoudig om om te doen. Sommige mannen kiezen hier bewust voor, omdat ze op de dag zelf geen stress willen bij het omdoen van de strik. De strik dien je overigens in dezelfde kleur te kopen als het satijn van de revers. Dit zorgt voor eenheid en een mooie afgestemde uitstraling.

Cumberband

Een cumberband is een zwarte band die je om je middel vastmaakt in de rug. Deze band is gemaakt van satijn en is een match met de strik en of revers. De cumberband zorgt ervoor dat het (meestal witte) overhemd niet zichtbaar is onder de sluitknoop van de jas. Vooral wanneer de snit van de jas of het colbert slank gesneden is, is het belangrijk dat het overhemd er niet onderuit komt. Dit ziet er slordig uit. Een andere manier om het op te lossen is een niet te getailleerde jas of eventueel een gilet te laten maken die dezelfde functie heeft als de cumberband.


Een smoking huren VS maatsmoking

Je kan ervoor kiezen om je smoking te huren voor je grote dag, maar daar hangen een aantal consequenties aan vast. Je kan een smoking die je huurt namelijk nooit vermaken. De smoking blijft eigendom van de winkel en hierdoor is de maatvoering, maar ook de styling van smoking al bepaald. Wanneer je een smoking op maat maakt heeft dit natuurlijk een ander kostenplaatje maar we willen je graag vertellen waarom dit kostenplaatje anders is.

Een smoking die je huurt gaat van persoon naar persoon en deze wordt wanneer deze vies is gestoomd maar anders voldoet een beetje oppersen en bij stomen ook. Daarnaast is een smoking die je huurt vaak niet goed passend en is de stof die gebruikt wordt vaak niet van een goed niveau. Mooie stoffen slijten sneller dan bijvoorbeeld polyester en dit zorgt ervoor dat het bij intensief gebruik eerder vervangen moeten worden. Door een smoking op maat te maken kun je alle keuzes zelf maken en zorg je ervoor dat je er echt uniek uitziet op jouw dag. De pasvorm van een maatsmoking is ook niet te vergelijken met een standaard smoking uit het rek en dit zorgt ervoor dat je, je veel lekkerder voelt in de kleding. Daarbij zal je ook de enige zijn die het pak ooit zal gaan dragen.

Pin It on Pinterest