In dit artikel diverse tips, tricks en informatie voor de aanstaande bruidegom. Waar moet je op letten?
Wat zijn de laatste trends? En wat is een absolute no-go. We hebben een aantal regels voor het dragen van een trouwpak voor jullie op een rij gezet zodat je deze beginnersfouten niet hoeft te maken

 

Smalle das betekend smalle revers

Een fout die vaak onbewust gemaakt wordt is dat de man een brede das draagt in combinatie met smalle revers (foto). Dit past niet goed bij elkaar in combinatie waardoor het beeld verstoord is. De regel is dat je de breedte van de revers en de das met elkaar afstemt en hierdoor meer éénheid creëert. Daarnaast is het mooier om bij een smalle das een korter boord te dragen. Vaak is het dan ook nog mooier om de das zogenaamd smal te strikken (liefst enkele windsor of pret knot).

Indien je het mooi vindt om een plastron (voor gestrikte das) te dragen dan is het belangrijk om aandacht te geven aan de breedte van de revers (niet te smal) en de hoogte en lengte van het boord (niet te kort boord).

Onderste knoop altijd open

Draag bij een twee-knoops jasje alleen de bovenste knoop dicht de onderste knoop moet geopend blijven. Dit komt de pasvorm van het jasje ook ten goede aangezien deze zo gesneden is dat deze dicht niet mooi valt. Bij een drie knoops pak hoor je alleen het middelste of eventueel de bovenste twee knopen te sluiten, ook hierbij geldt dat de onderste knoop altijd geopend blijft. Deze regel is in de 18de eeuw ontstaan door Koning Edward de 7de. Het verhaal gaat dat de koning op dat moment te zwaar was om zijn jasje en gilet te sluiten waardoor hij de onderste knoop open is gaan dragen. Uit respect voor de koning zijn op dat moment alle heren de jasjes gaan openen bij het onderste knoopje. Verder spreekt het verhaal rond dat een colbert ook steeds vaker gedragen werd bij het paardrijden i.p.v. het zogenaamde paard rijjasje, waardoor het openen van de onderste knoop van het colbert ook noodzakelijk werd. Anno 2018 is de vorm van het colbert op heuphoogte aan de voorkant aangepast en loopt deze ronder weg. Dit staat sierlijker wanneer het colbert gesloten is maar het zorgt er wel voor dat het colbert niet goed past wanneer deze volledig gesloten is. Dezelfde regel geldt voor het gilet waarbij ook de onderste knoop open gedragen moet worden.

 

Haal het label van je mouw

Officieel hoor je het label wat op de mouw van het pak zit eraf te halen. Het is dus niet de bedoeling om de merknaam op de mouw van het pak te laten zitten. Het lijkt op het eerste oog misschien een mooi detail maar deze is puur voor de aanschaf en niet voor het uiteindelijke gebruik.

” Laat de onderste knoop van je jasje altijd open.”

Schoudernaad overhemd op schouder

Bij het kopen van een overhemd is het belangrijk dat de schoudernaad daadwerkelijk op jouw schouder eindigt. Dit zorgt voor meer comfort aangezien het arm daadwerkelijk in het armsgat zit. Daarnaast is het mooi dat een overhemd niet gaat openstaan bij het zitten maar wel voldoende getailleerd is wanneer je staat. Verder moet het boord niet te klein zijn maar ook niet te groot. Een boord is te groot wanneer je ziet dat deze afstaat van de hals en je erin kan kijken. Te klein is deze wanneer het niet comfortabel meer zit.

“Laat je inspireren door films als ‘The Great Gatsby’ en ‘James Bond’ voor het creëren  van de perfecte look!”

Open knoopsgaten colbert

Bij confectie zijn de arm knoopsgaten gesloten omdat de armlengte naderhand nog aangepast kan worden wanneer er geen ‘gat’ in de mouw zit. De open knoopsgaten (met de hand of machinaal gestikt) zijn echte knoopsgaten die wanneer je maatwerk wilt aanduiden ook open gedragen kunnen worden (foto). Bij maatpakken zijn de knoopsgaten altijd open omdat dit aanduidt dat het een maatpak is.

Strik je schoenveters ‘tegendraads’

Dit is meer verzorgt en komt mooier over. Verder is het goed om ervoor te zorgen dat de veters in de schoen niet te lang zijn. Das en pochet horen niet bij elkaar!

Een veel gemaakte fout is dat de das en de pochet op elkaar worden afgestemd. Wanneer je het volgen van de regels leuk of belangrijk vindt is het niet de bedoeling dat je deze in dezelfde stof en kleur koopt. De pochet moet je afstemmen op het shirt of eventueel helemaal los van alles.

Geen pochet en corsage

Je hoort geen pochet en corsage bij elkaar te dragen. Toch hebben we regelmatig klanten die het mooi vinden en het doen (hetzelfde als pochet en das in dezelfde kleur). Officieel hoor je te kiezen voor of een pochet of voor een corsage en dus niet allebei.

Punt revers of afgeschuinde revers

Punt revers geven je meer schouders in het pak en maakt je borst optisch groter. Daarnaast geven puntrevers het pak een meer formele uitstraling en geeft het in combinatie met een getailleerd jasje een nog meer getailleerde uitstraling. Je schouders worden optisch verbreed waardoor de taille meer benadrukt wordt. Bij een bruiloft kan dit een mooie look geven wanneer je dit kiest. Wat vooral belangrijk is, is de breedte van de revers bij je postuur. Dit kan het pak maken of breken.

 

Afgeschuinde revers

Afgeschuinde revers geven het jasje een vlotte uitstraling en staat iets informeler. Dit type revers kan ook heel goed bij de gelegenheid passen. Bijvoorbeeld bij een informeel huwelijk en er zijn meer manieren om een pak informeel te maken. Daarbij moet je denken aan de voering, de zakken, de achter split etc.

 

Schuine zakken voor de ultieme taille

Tegenwoordig is het ook mogelijk voor de man om de ultieme taille in de jas te creëren door de zakken zeer schuin op de jas te kiezen. Deze manier van het plaatsen van de zakken geeft de lijn in de jas een meer verticale lijn. Hierdoor lijk je slanker en benadrukt de jas meer taille. Dit type zakken in combinatie met opstaande revers geeft het ultieme slanke pak. Voor sommige mannen (niet persé zware mannen) geeft dit net het beetje extra wat je wilt

 

Ticket pocket

Ticket pocket is de klassieke benaming voor het extra zakje op de voorkant van het colbert. Dit type zakje had eerder een functie maar is inmiddels puur modieus. Het is a-symmetrisch waardoor het een eigenwijze uitstraling heeft. Officieel is het een Engelse stijl maar de Italianen hebben het inmiddels ook geaccepteerd. Dit type zakken is wat meer eigenwijs en kan ook leuk zijn als je een wat meer speels pak wilt.

 

Wel of geen pochet

Wanneer je voor een pochet wilt gaan check dan wel even of het colbert een borstzakje heeft. Het is namelijk in lang niet alle gevallen meer zo. Daarnaast moet je je afvragen wanneer je geen pochet wilt dragen of je het wel nodig vind dat je een borstzak krijgt. Het is in onze beleving niet persé mooi wanneer je voorpanden van de jas ongelijk zijn (één kant een borstzak en aan de andere kant niet) je borst panden zijn namelijk niet gelijk en hierdoor valt deze ook niet gelijk.

 

Riemlussen op je pantalon?

Riemlussen zouden wij alleen maar aanraden wanneer je daadwerkelijk een riem wilt dragen. Waarom zou je anders riemlussen willen? Bij een maatpak zit een pantalon altijd goed in de band en je hebt geen riem nodig om deze op te houden. Een riem kan een mooi accessoires zijn wanneer je bijvoorbeeld 2-delig gekleed gaat maar bij een 3-delig pak hoor je eigenlijk geen riem te dragen. Hier zijn wel leuke alternatieve voor. Wanneer je riemlussen hebt en je gaat 2-delig gekleed zullen wij wel aanraden altijd een riem te dragen. De enige uitzondering is wanneer je een sneaker onder het pak wilt dragen maar in alle andere gevallen zouden wij in dat geval een riem adviseren de goed past in combinatie met de schoenen (het liefst hetzelfde).

 

Hoe lang moet een pantalon?

Een pantalon zouden wij altijd afstemmen op het individu. Het is niet zo dat voor iedereen een gelijke lengte perfect is. Een lange man heeft in onze ogen iets meer lengte nodig dan een kleine man en verder is het sterk afhankelijk van de schoenen. Natuurlijk speelt persoonlijke smaak en stijl hierbij ook een rol. De wijdte van de pijp is ook een belangrijke factor. Kortom voor een juiste lengte moet je naar een altijd factoren kijken. Hoe wijdt is de pijp, wat past bij mij en wat wil ik dat het uitstraalt.

 

Hoe draag ik bretels

Het is leuk om bretels te dragen wanneer deze bij je passen. Bretels kunnen je outfit meer bijzonder maken. Wanneer je bretels draagt hoor je absoluut niet een riem te dragen. Daarnaast is het fijn wanneer je tailor rekening houdt dat je bretels wilt kunnen dragen. Hij kan namelijk zorgen voor bretels knopen in je pantalon die er weer voor zorgen dat je de echte patten kan gebruiken. Dit maakt het gebruik van bretels ook veel leuker. Daarbij staat het ook nog eens veel beter.

 

Gesp in plaats van riemlussen

Een leuk alternatief voor de riem is een sluiting met een gesp (zie foto). Hierdoor kun je wel je broekband iets verstellen maar ben je niet in staat op een riem te dragen. Het kan ook heel mooi gecombineerd worden met bretels.

 

Pin It on Pinterest