Waar moet ik op letten bij een trouwpak? Dit is een vraag die vaker opspeelt bij de man die gaat trouwen. In dit artikel geven we het woord aan trouwpakkenprofessional Rutger Rietbergh van Rietbergh trouwpakken.  Rutger geeft  jullie enkele handige tips, tricks en wetenswaardigheden rondom de aanschaf van het perfecte trouwpak.

Het verschil tussen een maatpak en een vermaakpak

Vermaakpakken worden vandaag de dag door veel bedrijven verkocht onder de naam ‘maatpakken’. Echter zijn er zulke grote verschillen tussen een vermaakpak en een echt maatpak dat ze niet onder een verzamelnaam in te delen zijn. Toch is het prijsverschil tussen een maatpak en een confectiepak vaak minimaal.

Rutger: ”Een vermaakpak is een pak met een confectiemaat (confectiepak), die dusdanig wordt vermaakt dat hij jou ongeveer past. Dit type pak vindt je in de meeste trouwwinkels en kun je vaak direct meenemen uit de winkel. De meeste mensen hebben verschillende soorten maten van benen en lichaam. Bijvoorbeeld een maat 48 jasje en een maat 52 broek. Bij een confectie trouwpak moet je echter altijd uit één maat kiezen. Het onderdeel dat niet past wordt dan vaak ter plaatse vermaakt. Veelal komt dit niet ten goede voor de pasvorm. Bij het vermaken van een te lange pantalon schuift bij een vermaakpak de knie naar onder, waardoor de knie dus technisch gezien bijna op scheenhoogte zit. Vanzelfsprekend geeft dit nooit het beste resultaat weer. Een voordeel van een vermaakpak is wel dat je je trouwpak vaak gelijk die dag mee kunt nemen naar huis.

Een maatpak daarentegen wordt volledig op jouw unieke lichaamsmaten geproduceerd en dit vergt dan ook de nodige tijd, liefde en aandacht. Een maatpak heeft daarom gemiddeld een productietijd van 4 á 5 weken nodig om geproduceerd te worden. Een vermaakpak was al geproduceerd voordat jij hem paste in de winkel.

 

” Het prijsverschil tussen een maatpak en een confectiepak is vaak minimaal.”

Zorg ervoor dat de kleur van je trouwpak aansluit bij de kleur van de bruidsjurk

Rutger: “Een van de belangrijkste onderdelen (al dan niet het belangrijkste onderdeel) bij het aanschaffen van een trouwpak is dat een trouwpak aansluit bij de trouwjurk van je partner. Het is een traditie dat beide kledingstukken zonder de partner worden aangeschaft. Dit maakt het dan ook altijd weer een uitdaging voor de klant en de tailor om, zonder elkaars trouwjurk of trouwpak gezien te hebben, een outfit te creëren die op elkaar afgestemd is. Als je een goede tailor hebt is jouw tailor voorbereid op deze situatie. Bij Rietbergh vragen we altijd of er fotomateriaal beschikbaar is van de trouwjurk. Deze informatie vragen we altijd voor de eerste afspraak waarbij de keuzes voor het trouwpak gemaakt worden. Hierdoor kunnen onze medewerkers zich voorbereiden op de afspraak. Wij vragen onze klanten dan ook altijd, indien mogelijk, om een sample/stukje stof van de trouwjurk (in een envelop) mee te nemen tijdens de ontmoeting. Dit is de ideale manier voor ons om jou naar jouw ideale trouwpak te leiden die perfect aansluit bij de bruidsjurk van je partner, zonder de traditie te verbreken en zonder een glimp op te hebben gevangen van de stof van de trouwjurk.”

Hoe zorg ik ervoor dat mijn trouwpak bij mij past?

Rutger: “Door het enorme aanbod van stoffen is het steeds uitdagender om de juiste kleur en materiaal te vinden voor jou als klant. Bij maatwerk zijn t.o.v. confectie de mogelijkheden eindeloos, maar dit kan ook zorgen voor een overvloed van informatie. Deze stress die veel mannen ervaren bij het uitzoeken van het juiste pak is heel begrijpelijk, maar simpel op te lossen door op een eigentijdse en voorbereidende manier te werk te gaan.

” Pin afbeeldingen van trouwpakken in Pinterest en maak een moodboard aan.”

Pinterest als inspiratie

Wat wij je aanraden is om met de app Pinterest een Pinterest bord samen te stellen met voorbeelden/afbeeldingen van jouw ultieme trouwpak. Pin simpelweg de afbeeldingen en sla ze op in een zelfgemaakte moodboard. De inhoud van jouw online moodboard zegt uiteindelijk veel over jou als persoon, maar ook over de sfeer en het gevoel wat jij belangrijk vindt rondom jouw trouwpak. Wij halen altijd veel informatie uit dit soort moodboarden, omdat deze namelijk precies laten zien wat jij mooi vindt. We vragen dan ook aan je waarom jij die foto’s hebt gekozen en wat jou hieraan zo aanspreekt. Zo komen we uiteindelijk samen tot een stijl die precies aansluit bij jou wensen. Als dit eenmaal bekend is bij ons, gaan we beginnen met het kiezen van de stof voor jouw ideale trouwpak. Door op deze manier jouw pak samen te stellen, zorgen we ervoor dat je heel veel stoffen niet eens hoeft te overwegen, omdat ze simpelweg niet aansluiten bij jouw oorspronkelijke idee. Stoffen zijn enorm bepalend voor de uiteindelijke uitstraling van jouw pak, maar daarnaast ook voor de pasvorm, de sfeer en het gevoel van het pak.


Let op de lengte van de manchetten

Rutger: “Niets komt armoediger over dan te lange manchetten die onder de mouwen van het trouwpak tevoorschijn komen. De manchetten van je shirt mogen maximaal 1,5 cm onder de mouw van het colbert uitsteken. Te lange manchetten betekend vaak dat het jasje van je trouwpak te kort is (geen/slecht maatwerk) of dat de manchetten van je shirt te lang zijn. Dit zorgt voor een armoedige look en dat is het laatste wat je terug wil zien op je trouwfoto’s. De tip is dan ook bestel een bijpassend maatshirt bij je trouwpak, afgestemd op de mouwen van het jasje van jouw trouwpak.“

Draag geen riem en bretels tegelijkertijd

Rutger: “Als je een pantalon met riemlussen hebt is het de regel dat je een riem draagt. Bretels zijn in deze situatie overbodig. Je riem houdt die boel namelijk al op zijn plek. Mocht je toch bretels willen dragen, laat dan geen riemlussen op je pantalon produceren. Geef je tailor tijdens het bepalen van de styling aan dat je bretels wilt gaan dragen. Je tailor zorgt er dan voor dat aan de binnenkant van je pantalon aansluitingen zitten om je bretels aan te verbinden.”

Draag geen bruine schoenen onder een grijs pak

Rutger: “Een etiquetteregel is dat je geen bruine schoenen onder een grijs pak behoort te dragen. Echter sommige regels zijn er om gebroken te worden. Persoonlijk vinden wij in sommige gevallen dat het wel mooi overkomt, afhankelijk van het type bruin en de afwerking van de schoenen. Als je je graag aan de etiquetteregels wilt houden tijdens je bruiloft, kies dan voor een mooie zwarte lederen veterschoen.”

Draag een pochet en das nooit in dezelfde stof/kleur

Rutger: “Een andere etiquetteregel dat je je das en pochet nooit in dezelfde stof/kleur mag dragen. Wij raden je aan om deze regel niet te breken.”


Bowtie tips

Rutger: “Ben je van plan om een bowtie (strik) en een stropdas te dragen op je trouwdag? Met een paar handige tips kan je zorgen voor een match die zowel voor de strik als stropdas zal werken.”

Tip1: Gebruik een kort overhemdboord. Dit zorgt ervoor dat het boord zowel aansluit bij je stropdas als dat deze aansluit bij jouw strik.

Tip 2: Kies voor een overhemd met een blinde knopenlijst (onzichtbare knopen). Dit type overhemden zie je vaker bij smokings en zijn ideaal in het geval dat je s’ avonds wilt switchen naar een strik. Het oogt verzorgt en de knopenlijst wordt verhuld bij de ceremonie wanneer de das gebruikt wordt doordat deze voor de knopenlijst hangt. 

 

Een trouwpak is niet compleet zonder de perfecte accessoires

Rutger: “Bij Rietbergh achten wij het afstylen van jouw droom trouwpak even belangrijk als het uitzoeken ervan. Je wilt immers het totaalplaatje van wat je in je hoofd had. Wij gaan heel ver in het afstylen van onze trouwpakken en zorgen er altijd voor dat je een perfecte match kan maken. Niets is voor ons te gek als het gaat om het vinden van de ideale accessoires. Hierbij moet je denken aan mooie kwaliteit dassen, maar ook zogenaamde plastrons wanneer dit jou wens is. Daarnaast hebben we een enorm aanbod in unieke strikken (bowties), bretels, dasclips, manchetknopen, sokken en schoenen. Hierdoor kun je bij ons in één keer en volledig slagen. Indien je zelf accessoires wilt meenemen is dit uiteraard ook mogelijk en stijlen we het samen af.”

Pin It on Pinterest