Welke schoenen behoor je onder welk trouwpak te dragen? Ook dit is een vraag die we vaak te horen krijgen. In dit artikel geven we je verschillende tips & tricks over het kiezen van de juiste schoen voor jouw trouwpak.

Wie de schoen past…

Wat zijn de gebruiken bij het dragen van een schoen onder een trouwpak op maat of maatpak? Dit is inmiddels iets veranderd (gelukkig!) omdat de man van deze tijd meer durft. Bij Rietbergh vinden we het vooral belangrijk dat het stijlvol blijft. Zo kan het blauwe trouwpak bijvoorbeeld heel mooi gecombineerd worden met een mooie cognac schoen of bijvoorbeeld een rum kleur (donkerbruin). Het is heel mooi wanneer een kostuum een effen stof heeft (gladde stof uit één kleur) om hier schoenen onder te dragen die bijvoorbeeld een patroon bevat. Dit haalt de stof op en zorgt ervoor da Save & Exit t het niet saai wordt. Bij groene pakken is het mooi om zwart te dragen, maar een mooie gesp- of veterschoen in het bruin kan het ook heel goed doen. Zorg ervoor dat wanneer je een pak koopt je al nadenkt over de uiteindelijke schoen die erbij wilt kunnen dragen. Dit is heel belangrijk omdat de stof van een maatpak of trouwpak heel bepalend is voor de kleur schoen die eronder kan. Zo zijn er bijvoorbeeld grijze pakken die uit een wit en zwart draad bestaan (dit maakt vaak midden grijs), wanneer je deze stof ontleed is het geen grijs, maar je ogen zien het als grijs door de combinatie van de kleuren. Zo geldt dit ook voor sommige groene stoffen (groen/ zwart), burgundy stoffen (rood/zwart) etc. Door goed te kijken welke kleuren in de stof geweven zitten begrijp je beter wat erbij hoort. Natuurlijk kan je eigenwijs een andere keuze maken, maar dan maak je deze in ieder geval bewust en niet meer onbewust. Zo voorkom je verkeerde combinaties die er goedkoop uitzien of juist een beetje ‘fout’.

” Zorg ervoor dat wanneer je een trouwpak koopt, je al nadenkt over de uiteindelijke schoen die erbij wilt kunnen dragen.”

Schoenen en riemen horen bij elkaar

Wanneer je bij je maatpak of trouwpak kiest voor het kunnen dragen van een riem dan zijn er riemlussen op jouw pantalon gemaakt. Door de riemlussen ben je daarmee eigenlijk verplicht om altijd een riem te dragen. Dit is een keuze, want bij een maatpak is het eigenlijk niet nodig om een riem te dragen. Een maatpak is namelijk precies op jouw maat gemaakt. Het dragen van een riem is dan ook puur een stylingskeuze. Mocht je hiervoor kiezen, zorg er dan voor dat je kiest voor een riem die van hetzelfde materiaal is gemaakt als de schoen. Het mooiste resultaat is wanneer het merk van de schoen en riem gelijk is, omdat de kleur van de poets gelijk is bij beide producten. Het is namelijk zo dat een luxe leren schoen vaak is ingekleurd met meerdere kleuren, dit zorgt voor een kleurschakering die ervoor zorgt dat de schoen zich kleurt naar het pak en daarmee zorgt voor een mooie match. Wanneer die riem op dezelfde manier is ingekleurd, zorgt dit voor éénheid en dit maakt het stijlvol.

Hoe verzorg ik mijn schoenen en houd ik ze mooi?

Door schoenen in een juiste schoenspanner te doen zorg je ervoor dat de schoen beter in vorm blijft. Daarnaast haalt een juiste schoenspanner ook het vocht uit de schoen, dit trekt namelijk in de schoenspanner, waardoor deze sneller opdroogt. De schoenspanners zijn te koop op maat en deze moet uiteraard dezelfde maat hebben als de schoen. Wanneer je jezelf aanleert om je schoenen goed te verzorgen dan gaan deze veel langer mee. Je betaald tenslotte best veel geld voor een kwalitatief mooie schoen gemaakt van goed leer. Dit is het echter dik waard wanneer je ze goed onderhoud. Nette herenschoenen gaan namelijk jaren mee bij de juiste verzorging.

“Laat je inspireren door films als ‘The Great Gatsby’ en ‘James Bond’ voor het creëren  van de perfecte look!”

Geen riem en bretels tegelijkertijd!

Wanneer je een riem draagt, behoor je nooit tegelijkertijd bretels dragen. Beide accessoires hebben namelijk dezelfde functie voor de drager (het houdt je pantalon op). Ondanks dat deze producten nu vaak modieus worden gebruikt, is het niet mooi om deze te combineren. Denk van tevoren dus na over de look die je wilt. Wil je bijvoorbeeld s ‘avonds naar een strik en bretels switchen op je huwelijksdag, zorg er dan voor dat er geen riemlussen op de pantalon zitten en de pantalon bretelsknopen heeft aan de binnenkant van de broekband zodat je de echte bretels kunt dragen. Wanneer je een maatpak draagt raden wij je aan om te kiezen voor bretels met echte ‘patten’. Dit zijn hengsels van leer die bevestigd kunnen worden aan de knopen in de broekband. Patten zorgen ervoor dat, in tegenstelling tot de clips, dat de broekband niet beschadigd raakt. Daarnaast kunnen clips naar verloop van tijd lam worden, waardoor ze niet meer goed blijven zitten.

Regels bij het dragen van de juiste schoen onder het trouwkostuum

Voorbeelden van regels zijn bijvoorbeeld om geen bruine schoenen onder een grijs maatpak/ trouwpak, geen sneaker onder een pak en geen lakschoenen onder een normaal trouwpak te dragen. Veel mensen houden zich niet aan de (on)geschreven regels van het dragen van de zogenaamde juiste schoenkleur onder het maatkostuum of trouwkostuum. Dit is ook niet hetgeen wij aanbevelen. Kijk niet altijd naar hoe het hoort, maar kijk ook naar wat het met je doet. Soms is het de bedoeling dat een outfit niet volgens de regels perfect is, maar juist iets extra doet voor jou. Foute combinaties is niet iets waar wij voor staan, maar we willen wel altijd iets extra’s meegeven aan het outfit. De imperfectie kan perfect aanvoelen voor de klant en dit is iets waar wij altijd naar luisteren, advies in uitbrengen en in ondersteunen. Het voordeel van deze tijd is dat mannen niet meer persé doen wat zou moeten, maar meer doen hoe zij het zelf willen. Bij Rietbergh zijn we absoluut voorstander van deze ontwikkeling.

Welke kleur sokken draag je onder je pak?

Sokken zijn onmisbaar bij het trouwpak of het maatpak. De kleur van de sokken bepaal je het beste wanneer je rekening houdt met de kleur van je pak. Rekening houden met de schoen kan ook, maar rekening houden met het pak is makkelijker en vaak ook mooier. Door de kleur van de sokken af te stemmen op de stof van je pak vallen de sokken het minst op. Daarnaast is het belangrijk dat de sokken lang genoeg zijn, zodat je geen (harige) benen ziet wanneer je met je benen over elkaar zit. Het is eleganter wanneer de sok dit verhult. Bij bijvoorbeeld een midden blauw- of lichtblauw trouwpak adviseren wij om een tint donkerder te pakken en niet lichter. Voor een grijs pak is het mooi om een grijstint te pakken, maar een zwarte tint bij een zwarte schoen is ook mogelijk. Wanneer je de juiste sok bij jouw groene pak wilt uitzoeken, zouden wij willen adviseren om wederom voor een tint donkerder groen (of zwart bij zwarte schoenen) te kiezen. Zogenaamde printjes in de sokken kunnen leuk zijn bij het dragen van een pak en zorgt in sommige gevallen voor een imperfecte look bij je trouwpak. Dit kan soms precies de bedoeling zijn wanneer je een luchtig huwelijksthema hebt. Wanneer je op een strand trouwt, is het mooi om soms helemaal geen sokken en/of schoenen te gebruiken. Een slipper of zelfs blote voeten kan hier soms al voldoen.

Lakschoenen

Lakschoenen zijn bedoeld voor gelegenheidskleding. Wanneer je bijvoorbeeld een smoking gaat kopen, hoort hier een lakschoen bij gedragen te worden. De lakschoen is glanzend en dit komt terug op de revers (kraag) van het colbert. Deze is namelijk bij een smoking altijd van satijn of zijde gemaakt. Satijn en zijde zijn glanzende materialen die de smoking een feestelijke look geeft. Door de lakschoen te combineren met het maatpak ga je twee werelden met elkaar combineren, maar dit kan precies de bedoeling zijn wanneer je bijvoorbeeld een normaal tweedelig zwart- of donkergroen maatpak wilt combineren met wit overhemd en zwarte strik. Door het pak geen glanzende revers te geven kan je het daarna nog eens voor een andere gelegenheid (niet feestelijk) gebruiken. De lakschoen kan in dat geval niet het extraatje meegeven aan de look zodat deze op de dag zelf er feestelijk uitziet. Wat belangrijk is om te weten is dat de lakschoenen (wanneer je de opbergt terug in de schoenendoos) nooit tegen elkaar aan mogen liggen. Doordat de lak elkaar raakt en deze vervolgens uitdroogt, komt deze aan elkaar vast te zitten. Wanneer je vervolgens de schoenen weer wilt gebruiken trek je de lak kapot en hier kan je flinke beschadigingen van krijgen. Berg je lakschoen daarom altijd op in een stoffenzak (niet bij elkaar) of leg er papier tussen wanneer je deze in de doos opbergt.

Onze schoenencollectie

Rietbergh werkt al jaren samen met verschillende schoenenleveranciers. Hierdoor kan je bij Rietbergh vaak slagen voor je uiteindelijke schoen. Wij hanteren deze merken omdat we van mening zijn dat we net als bij ons advies voor het maatpak en of trouwpak we een eerlijk en oprecht advies kunnen geven voor de trouwschoen. Dus niet op basis van voorraad, maar op basis van de klant. Dit houdt in dat we regelmatig schoenen adviseren die we zelf niet verkopen. Geen probleem natuurlijk omdat het eindresultaat voorop staat. Wij verkopen met Rietbergh de volgende merken; Magnanni, Santoni, van Bommel, Fransesco Benigno, Leeder schoenen en Giorgio, maar ook luxe sneakers en bijvoorbeeld slippers (voor als je op een warm oord trouwt). Indien je de voorkeur geeft aan het meenemen van je eigen schoenen bij de doorpas van de maatkleding is dat geen probleem en horen we dit graag.

 

 

Pin It on Pinterest